Waarom moet ik dit nu doen?

Welke taken zijn eigenlijk echt belangrijk?

Het komt je waarschijnlijk bekend voor; je bent aan het werk en je collega vraagt of je even snel wilt helpen, of je baas vraagt of je even een klusje wil doen. Of je krijgt zelf een idee dat je wilt uitvoeren, maar is daar wel tijd voor? Zo komen er via verschillende wegen taken op je pad die je nu ‘even’ gevraagd wordt te doen. Het gevolg is dat je de taken die je voor jezelf had ingepland niet afkrijgt en je lange termijn doelen in gevaar komen.

Stel jezelf vragen

Een methode om hier mee om te gaan is gebruik maken van de zin “Waarom moet ik dit nu doen?”. Deze zin heeft eigenlijk 6 vragen in zich die je kan stellen bij inkomende verzoeken.

Waarom? Wat is de reden dat het gedaan moet worden? Wat zit erachter en welk doel dient het?
Moet? Is het echt iets wat moet, een “must-have”? of is het meer een “nice-to-have”?
Ik? Is het wel iets voor mij, of kan iemand anders het ook? Of beter zelfs? Misschien kun je de taak delegeren.
Dit? Wat houdt de taak precies in? Is het duidelijk wat er moet gebeuren?
Nu? Is het echt zo urgent dat het direct moet gebeuren of kan het op een later moment worden ingepland?
Doen? Wat wordt er verwacht, is het wel een taak die gedaan moet worden? Kijk uit dat je niet direct in de uitvoer schiet, bedenk goed of misschien niks doen of alleen een antwoord ook voldoende is.

 

Leer deze en andere methoden en technieken om slimmer om te gaan met je tijd

Deze vraag werkt goed om inkomende taken te beoordelen. In combinatie met andere technieken en methoden wordt het nog krachtiger. Hoe pas je het consequent toe, en wat doe je met taken die je moet doen?

In de training “Slimmer Tijd Benutten” leer je onder andere hoe dit werkt in een breder perspectief en hoe je het kan gebruiken bij je dagelijkse werkzaamheden.

Een manier waarop veel taken binnenkomen is via de e-mail. In de lunchwebinar “Stap uit je e-mail inbox” komen deze tip en andere aan bod die je helpen gestructureerd om te gaan met je e-mail.

Lees het artikel “Hoe kun je slimmer werken, maar dan ook echt elke dag” op lifehacking.nl waarin we deze en andere tips toelichten.

 

 
Heb je hier vragen over of wil je meer weten? Neem contact met ons op.
 

 

Posted on 18 januari 2017 in Slimmer Tijd Benutten, Stap uit je e-mail inbox

Share the Story

Back to Top