Meer rust door ‘witte blokken’

In de wereld waarin we leven, vol afleidingen en eindeloze takenlijsten, kan het een uitdaging zijn om focus en rust te vinden. Daarom willen we deze maand een eenvoudige, maar krachtige tactiek met jullie delen: het inplannen van ‘witte blokken’ in je agenda.

Witte blokken zijn geplande, ononderbroken tijdvakken in je agenda waarin je geen specifieke taken plant. Ze zijn een bewuste leegte, een ruimte voor jezelf om je te concentreren, creatief te zijn, na te denken, of zelfs gewoon even op adem te komen.

Waarom zijn witte blokken in je agenda zo waardevol?

Een aantal redenen zijn:

1. Ze scheppen ruimte voor diep werk

Tijdens deze witte blokken kan je je richten op taken die diepe concentratie vereisen, zonder onderbroken te worden door vergaderingen, telefoontjes of notificaties.
2. Ze laten ruimte voor onverwachte taken

Als er een onverwachte taak of crisis opduikt, heb je al tijd in je agenda staan om deze aan te pakken, zonder dat dit ten koste gaat van je andere verantwoordelijkheden.

3. Ze bevorderen welzijn en vermindering van stress

Als je altijd van taak naar taak holt, kan dat leiden tot uitputting en burn-out. Witte blokken geven je de kans om even op adem te komen en je mentale energie te herstellen.


Aan de slag met witte blokken

Dus hoe plan je deze witte blokken in? Hier zijn een paar tips:

  • Begin klein: plan eerst een of twee blokken van 30 minuten per dag in en zie hoe het werkt.
  • Wees consistent: probeer de blokken op dezelfde tijdstippen te plannen, zodat ze een vaste gewoonte worden.
  • Bescherm deze tijd: maak duidelijk aan je collega’s dat dit je ongestoorde tijd is en probeer deze blokken niet te vullen met andere taken.

 

Het inplannen van witte blokken is een simpele tactiek, maar het kan een grote impact hebben op je productiviteit en welzijn. Probeer het eens en zie het verschil dat het kan maken!


Posted on 1 augustus 2023 in Geen categorie

Share the Story

Back to Top