Brainstormproces visueel gemaakt

Brainstormen is een veel gebruikte methode om tot ideeën te komen. Het proces van brainstormen kan in een aantal fasen worden onderverdeeld waarbij weer verschillende technieken kunnen worden gebruikt.

De bekendste fasen van een brainstorm zijn de divergentie fase en de convergentiefase. Tijdens de divergentiefase worden ideeën verzameld (ideation) en worden discussies afgekapt tenzij er om verduidelijking wordt gevraagd. In deze fase is het immers van belang dat de deelenemers in de flow van het genereren van (veel) ideeën blijven. Discussies ondermijnen dit proces. Tijdens de convergentiefase worden ideëen gegroepeerd om uiteindelijk een idee te kunnen kiezen.

In effectievere brainstorms zijn er nog 3 fasen. Totaal zijn er dan dus 5:

  1. initiatiefase; hierin bepaal je het doel en de doelgroep en de werkvorm van de brainstorm;
  2. de divergentiefase;
  3. de fase van marineren (tijd nemen om ideeën ‘tegen het licht te houden’ en niet te snel los te laten zodat je ze kan verrijken;
  4. de convergentiefase;
  5. de actie fase; naast het selecteren van een of meerdere ideeën maken we vast een begin met het operationaliseren ervan.

Wij adviseren werkvormen waarbij de brainstorm zodanig wordt gevisualiseerd dat elke deelnemer (letterlijk) kan zien dat hij/zij wordt gehoord. Bijvoorbeeld met behulp van een groot (beamer)scherm. In de divergentiefase kan je dan gaan clusteren in de vorm van een mindmap zodat je, terwijl deelnemers praten, alles kan noteren, (her)structuren en prioriteren. Dan ontstaat er draagvlak voor de laatste fase. Met goede mapping software als bijvoorbeeld MindManager, iMindmap, XMind of MindMeister kan je de uitkomsten direct omzetten in een plan en een planning waardoor je direct aan de slag kan.

In een mapping software training zoals bijvoorbeeld de training “MindManager Foundation“, leer je hiermee werken en oefen je verschillende werkvormen voor het brainstorm proces met behulp van de software.

Wil je meer weten over brainstormen (of de elementen die worden genoemd), of wil je een sessie laten faciliteren en vastleggen? Neem dan contact met ons op.

 

Download de visual als PDF.

 
Heb je hier vragen over of wil je meer weten? Neem contact met ons op.
 

 

Posted on 30 september 2016 in Lifelong Learning, MindManager Foundation

Share the Story

Back to Top