Haal meer uit je brainstorm door de Concept Fan

Waarom de Concept Fan?

Wanneer je probeert nieuwe ideeën en oplossingen voor problemen te vinden is het erg verleidelijk om door te gaan op je eerste ideeën. Maar je eerste ideeën hoeven niet de beste ideeën te zijn. Edward de Bono heeft de ‘Concept Fan’ techniek ontwikkeld om een stap terug te doen, waardoor je een breder perspectief krijgt en nieuwe inzichten. Je komt zo tot meer ideeën of mogelijke oplossingen voor het probleem.

Hoe werkt de Concept Fan?

Begin een brainstorm zoals je normaal doet. Schrijf het probleem of uitdaging in het centrum van de

Stap 1.
Om te starten met een Concept Fan teken je een cirkel op een groot vel (A3 papier of White Board), precies in het midden. Schrijf het probleem op wat je probeert op te lossen. Aan de rechterkant waaier je uit in takken die staan voor mogelijke oplossingen voor het probleem.

Stap 2.
Het kan zo zijn dat de eerste ideeën minder praktisch, niet opvallend zijn of het probleem niet helemaal oplossen. Neem dan een stapje terug voor een bredere blik op het probleem. Teken nog een circel links van de eerste circel. Schrijf daarin een bredere definitie en teken een pijl van de eerste naar de tweede circel om aan te geven dat de tweede uit de eerste circel is voortgekomen.

Stap 3.
Vanuit de definitie tweede circel ga je weer brainstormen. Teken weer een nieuwe circels boven en onder de eerste circel. Trek nu pijlen de andere kant op om te laten zien dat de nieuwe circels uit de eerste ontstaan zijn. Bij de nieuwe circels waaier je weer uit met ideeën.

Levert het nog niet het gewenste resultaat op? Neem nog een stap terug en herhaal de stappen.

 

Meer over de Concept Fan wordt behandeld in de training Lifelong Learning. Je leert wanneer je dit goed kan toepassen en hoe je het in combinatie met andere methoden en technieken nog effectiever kan gebruiken.

 
Heb je hier vragen over of wil je meer weten? Neem contact met ons op.
 

 

Posted on 10 februari 2017 in Lifelong Learning

Share the Story

Back to Top